Secretiile nazale, nasul infundat, durerile in gat, tusea si stranutul sunt toate simptome binecunoscute ale racelilor care ne afecteaza pe multi dintre noi in sezonul rece, dar si primavara, cand vremea incepe sa se incalzeasca. Racelile si infectiile respiratorii pot fi cauzate de peste 200 de virusi diferiti si pot genera simptome foarte variate, mai mult sau mai putin placute.
Pentru ca nu exista niciun medicament care sa combata rapid cauza virala a racelilor de sezon, trebuie sa gandim preventiv si sa ne intarim sistemul imunitar inainte ca acesta sa poata fi afectat de aceasta multitudine de virusi care ne asteapta in momentele de slabiciune.
Conform nutritionistilor, exista mai multe alimente naturale si ingrediente nutritive, care au puterea de a ne mentine sanatatea sistemului imunitar si de a-l intari la nevoie. Iata 7 dintre acestea:
Sardinele
Pestii oceanici grasi sunt bogati in grasimi Omega 3, care, conform cercetarilor, au rol antiinflamator si contribuie la reducerea riscului de boli de inima. In plus, un studiu realizat recent ale carui rezultate au fost publicate in revista Journal of Leukocyte Biology, arata ca acizii grasi Omega 3, pot contribui, de asemenea, la imbunatatirea functionarii celulelor imune.
S-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca sardinele sunt printre pestii cu cel mai mare continut de Omega 3. Astfel, o portie de sardine din conserva, de aproximativ 90 de grame, contine 1.259 miligrame de Omega-3, in timp ce aceeasi cantitate de pastrav curcubeu ofera 905 miligrame, iar in cazul somonului aceeasi portie contine 840 de miligrame de Omega-3. Sardinele ofera, de asemenea, si alti nutrienti care contribuie la sanatatea sistemului imunitar: proteine, calciu si vitamina D.
Ardei grasi
Atunci cand avem probleme de sanatate, vitamina C este de cele mai multe ori de ajutor. Astfel, ar trebui sa stiti ca ardeiul gras galben este o sursa excelenta de vitamina C, oferind aproximativ 568{6a3339f1365d89708d538d142187d12a98c600ce28b86a64167565ea929b65a8} din valoarea zilnica recomandata. De cand a fost descoperita in 1930, vitamina C a fost folosita pentru tratamentul infectiilor respiratorii. Chiar daca nu ofera protectie totala impotriva racelilor, s-a dovedit ca vitamina C are efecte benefice asupra organismului prin intarirea sistemului imunitar, ajutandu-l astfel sa lupte impotriva infectiilor.
Ciupercile
Bogate in vitamine B, seleniu si antioxidanti, ciupercile sunt cunoscute de mult timp pentru proprietatilor lor de stimulare a sistemului imunitar. Conform cercetatorilor, ciupercile au efecte antivirale si stimuleaza productia de celule care lupta impotriva infectiilor. In cazul cantitatilor reduse de seleniu, s-a observat ca simptomele gripelor si racelilor pot fi mult mai grave. Dintre ciuperci, in special speciile Shiitake si Maitake sunt considerate a fi cele mai eficiente in stimularea sistemului imunitar. Pe langa beneficiile oferite, acestea sunt si gustoase si pot fi preparate usor in multiple feluri.
Bauturile alcoolice
Te-ai intrebat vreodata daca, din moment ce este folosit pentru sterilizarea anumitor obiecte, alcoolul nu ar putea avea acelasi efect si pentru combaterea infectiilor din interiorul corpului tau? Se pare ca nu este chiar asa, pentru ca alcoolul ar putea duce la deshidratare si la inrautatirea simptomelor. Cu toate acestea, se pare ca alcoolul consumat regulat in cantitati moderate, zilnic, poate fi asociat cu o prevalenta mai scazuta a racelii comune.
Supa de pui
Se pare ca exista un adevar in spatele credintei care spune ca supa de pui este un leac al racelilor comune. In cel mai simplist mod, supa calda este hidratanta, ajuta la decongestionarea mucusului, hidrateaza si calmeaza durerile de gat. Mai mult decat atat, se pare ca ar avea si oarece efecte medicinale. Un studiu al Centrului Medical al Universitatii Nebraska, a descoperit ca supa de pui reduce miscarea neutrofilelor (un tip de celule albe), reducand astfel inflamatiile si severitatea simptomelor.
Citricele
Avand un continut ridicat de vitamina C, citricele pot fi consumate regulat pentru a asigura buna functionare a sistemului imunitar. O portocala de marime medie ofera 117{6a3339f1365d89708d538d142187d12a98c600ce28b86a64167565ea929b65a8} din doza zilnica recomandata de vitamina C. Citricele contin si antioxidanti, utili in combaterea radicalilor liberi.
Ghimbirul
Condiment versatil, cunoscut din timpuri stravechi, ghimbirul poate fi consumat in multiple feluri, de la shake-uri si cocktail-uri pana la salate si fripturi la gratar. Medicina orientala recomanda ghimbirul pentru vindecarea a numeroase probleme de santate. Pentru raceala, poate fi utilizat sub forma de ceai, alaturi de miere si suc de lamaie. Va reduce simptomele, greata si va decongestiona caile respiratorii.
Tu ce remedii folosesti?
Voi ce schimbari faceti in stilul alimentar atunci cand va intalniti cu neplacutele raceli? Ati incercat vreunul dintre alimentele de mai sus?